7 Temmuz 2017 Cuma



 Tarihin İzlerini Küçülten ... Miniatürk

Miniatürk, Antik çağı, Bizansı, Selçukluyu, Osmanlıyı ve bu topraklarda iz bırakmış daha birçok medeniyetin geride bıraktığı zengin mimariyi bir araya getirerek ziyaretçileri için zamanı durdurmaya devam ediyor. “Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli” sloganıyla yola çıkan Miniatürk’te güzel ülkemin  kıymetli tarihi ve doğal oluşumlu yapılarına tanıklık etme fırsatı buluyorsunuz.

 Türkiye’nin vitrini Miniatürk’ü gezerken, kuzeyden güneye, doğudan batıya bütün ülkeyi karış karış gezmiş gibi hissedecek, Türkiye’nin sahip olduğu güzellikler karşısında hayran kalacaksınız. Miniatürk de yer alan belli başlı eserlere göz atmak gerekirse;
Mevlana Türbesi
Mevlana'nın tüm dünyaya seslenen 'Ne Olursan Ol, Gel' çağrısıyla, Anadolu ve çevresindeki hoşgörü ve sevginin eseridir Mevlana Türbesi. Selçuklu döneminin en gözde eserlerinden biri olan 1274 yılında Konya’da inşa edilen firuze çinilerle süslü kubbesiyle dikkat çeken türbe; Türk çadırını andıran mimari bir üslupla tasarlanmış olup Anadolu ve çevresindeki çok kültürlüğün eseri niteliğini taşır.
Selimiye Cami
Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri olan Edirne’deki en görkemli Osmanlı yapısı Selimiye Cami, 2. Selim adına yaptırılmıştır. 1568-1575 yılları arasında inşa edilen caminin üçer şerefeli ve her bir şerefesine ayrı merdivenlerle çıkılan 71 metre yüksekliğinde dört minaresi bulunmaktadır. Caminin müezzin mahfili Kâbe’nin tam yarısı olarak tasarlanmış olan bu eşsiz eserde taş işçiliği, çinileri ve kalem işleri büyük değer taşır.
Anıtkabir
1944 - 1953 yılları arasında 9 yılda tamamlanmış olan 15.000 metrekare alan üzerine kurulan anıt mezar, 260 metre uzunluğundaki Aslanlı Yolu, Mozolesi ve Zafer Meydanı ile Cumhuriyet döneminin en önemli eseridir. Anıtkabir, Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e şükran duygularının bir ifadesi niteliğindedir.
İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa tarafından 1784-1785 yılları arasında Doğubayazıt’ta yaptırılan saray, mimari açıdan hem Osmanlıyı hem de Selçuklu mimarisini harmanlamıştır. İshak Paşa sarayının Taç kapılarının üzerindeki bezemelerde İran, Anadolu Selçukluları, Gürcistan ve Kafkasya kültürlerinin işçiliğinin bir arada kullanılması dikkat çekmekte.

Bursa Ulu Cami
1400 yılında ibadete açılan eser, Bursa’nın en büyük camisidir. Ceviz oyma minberi ve hat levhalarıyla ünlü olan cami, Yıldırım Bayezid tarafından Niğbolu Zaferi sonrası, savaşın geliriyle halka armağan olarak inşa edilmiştir.
Galata Kulesi
1348 yılında Cenevizliler tarafından yapılan kule, 16. yüzyılda Kasımpaşa Tersanesi'nde çalıştırılan işçiler için zindan olarak da kullanılmış, daha sonraları tersanenin ambarı olarak kullanılmıştır. Tarihte Dünyanın ilk insan uçuşunu gerçekleştiren Hezarfen Ahmet Çelebi, uçuşuna 62 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi'nden başlamıştır.
Haydarpaşa Garı
Orta Avrupa barok mimarlığının eserlerinden biri olan İstanbul’un simge eserlerinin içinde büyük bir yere sahip olan Haydarpaşa Garı, 1906 yılında yapımına başlanmış olup denizin ardındaki görkemli yapısıyla seyre değer bir yapıdır.
Kervansarayların, külliyelerin, medreselerin, köprülerin, kalelerin, camilerin, sarayların ve daha birçok kültürel yansımanın sergilendiği Miniatürk’te; doğal oluşumlu peri bacalarına da uğrayabilir kısa sürede geçmişten geleceğe Anadolu’nun kültürel miraslarını ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: